De eilanden van Palau

Palau beschermt 80% van haar oceanische wateren

Republiek Palau, een eilandengroep in Oceanië, gaat 80% van haar oceanische wateren beschermen in een marien reservaat. Hiermee wordt het reservaat het op vijf na grootste mariene reservaat in de wereld. Het Palau National Marine Sanctuary zal een oppervlakte beslaan van ruim 500.000 vierkante kilometer. Het Great Barrier Reef Marine Park in Australië is ter vergelijking ‘slechts’ 114.000 vierkante kilometer.

Palau is een eilandengroep met meer dan 340 eilanden. In totaal wonen er iets meer dan 21.000 mensen op Palau. De meeste eilanden zijn vulkanisch van oorsprong en bestaan ook grotendeels uit vulkanisch gesteente.

Palau National Marine Sanctuary© The Pew Charitable Trusts
Palau National Marine Sanctuary

“Today is a historic day for Palau, proving that a small island nation can have a big impact on the ocean,” President Remengesau said.

“Island communities have been among the hardest hit by the threats facing the ocean,” he continued. “Creating this sanctuary is a bold move that the people of Palau recognize as essential to our survival. We want to lead the way in restoring the health of the ocean for future generations.”

De oceaan rondom Palau is bijzonder gezond en huisvest meer dan 1.300 soorten vis en 700 soorten koraal. Het gehele reservaat is een zogenoemd ‘fully protected marine reserve’, wat inhoudt dat het niet toegestaan is om er te vissen, naar fossiele brandstoffen te boren, afval te dumpen of enig ander gebruik.

Geelstaartfusilier (Caesio teres)© Richard Brooks / The Pew Charitable Trusts
Geelstaartfusilier (Caesio teres)

Ook belangrijk is het feit dat alleen al in 2015 meer oceanisch gebied volledig is beschermd dan in totaal daarvoor beschermd was. Meer dan 2,6 miljoen vierkante kilometer is in 2015 aangewezen als volledig beschermd marien reservaat, wat het totaal brengt op 3,9 miljoen vierkante kilometer. In verhouding tot de totale oppervlakte van de oceaan is dit echter nog geen 2 procent.

Mariene reservaten© The Pew Charitable Trusts
Mariene reservaten